Kurzy ATAC

Jidášovo ucho čerstvé

Kategória: Huby / Čerstvé

Jidášovo ucho čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

36 kcal

Energia kJ

148 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

4 g

Tuky

0 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (4 g) Tuky (0 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (35.6 %) Sacharidy (47.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (17 %)

Judášovo ucho (boltcovitka bazová, čierna huba, Auricularia auricula-judae) je jedlá huba, ktorá rastie najčastejšie na dreve bazy čiernej (najviac na odumretých vetvách).

Judášovo ucho a zdravie

Jej nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Má tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému. Judášovo ucho má veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Judášovo ucho v kuchyni

Tradičná je v čínskej kuchyni, v Ázii sa bežne pestuje komerčne, využíva sa aj v tradičnej čínskej medicíne. Vďaka nie príliš výraznej chuti a vôni slúži v kuchyni ako materiál, s ktorým je možné pracovať skutočne veľmi kreatívne. Používa sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.