Kurzy ATAC

Jahody zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Jahody zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

58 kcal

Energia kJ

240 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.7 %) Sacharidy (87.6 %) Tuky (3.1 %) Vláknina (5.6 %)

Jahody sú plody jahôd všeobecného (Fragaria vesca), dnes sú najviac rozšírené v miernom a subtropickom pásme severnej pologule. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 2 - 3 cm, majú červenú farbu a sladkú chuť.

Jahody zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové jahody sú bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje.
Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Jahody zavarené v kuchyni

Zavarené jahody sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.