Kurzy ATAC

Jahody sušené

Kategória: Ovocie / Sušené

Jahody sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

174 kcal

Energia kJ

727 kJ

Bielkoviny

3.5 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.5 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.4 %) Sacharidy (72.3 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (11.5 %)

Jahody sú plody jahôd všeobecného (Fragaria vesca), dnes sú najviac rozšírené v miernom a subtropickom pásme severnej pologule. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 2 - 3 cm, majú červenú farbu a sladkú chuť.

Jahody sušené a zdravie

Sušené jahody sú bohatým zdrojom draslíka, má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú široké spektrum antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky. Jahody (rovnako ako napríklad čerešne) obsahujú látky, ktoré podporujú rozpúšťanie kyseliny močovej - tohto využívajú predovšetkým jedinci postihnutí dnou. Hodnota glykemického indexu jahôd je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Jahody sušené v kuchyni

Sušené jahody sa bežne pridávajú do:
- dezertov,
- kaší,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.