Energia kcal
174 kcal
Energia kJ
727 kJ
Bielkoviny
3.5 g
Sacharidy
30 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
10 g
Jahody sú plody jahôd všeobecného (Fragaria vesca), dnes sú najviac rozšírené v miernom a subtropickom pásme severnej pologule. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 2 - 3 cm, majú červenú farbu a sladkú chuť.
Sušené jahody sú bohatým zdrojom draslíka, má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú široké spektrum antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky. Jahody (rovnako ako napríklad čerešne) obsahujú látky, ktoré podporujú rozpúšťanie kyseliny močovej - tohto využívajú predovšetkým jedinci postihnutí dnou. Hodnota glykemického indexu jahôd je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sušené jahody sa bežne pridávajú do:
- dezertov,
- kaší,
- smoothie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>