Kurzy ATAC

Jahody kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Jahody kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

323 kcal

Energia kJ

1348 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 %) Sacharidy (97.3 %) Tuky (0.8 %) Vláknina (0.9 %)

Jahody sú plody jahôd všeobecného (Fragaria vesca), dnes sú najviac rozšírené v miernom a subtropickom pásme severnej pologule. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 2 - 3 cm, majú červenú farbu a sladkú chuť. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované jahody a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované jahody v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.