Energia kcal
35 kcal
Energia kJ
146 kJ
Bielkoviny
0.7 g
Sacharidy
6 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
2 g
Jahody sú plody jahôd všeobecného (Fragaria vesca), dnes sú najviac rozšírené v miernom a subtropickom pásme severnej pologule. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 2 - 3 cm, majú červenú farbu a sladkú chuť.
Jahody sú bohatým zdrojom draslíka, má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú široké spektrum antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky. Jahody (rovnako ako napríklad čerešne) obsahujú látky, ktoré podporujú rozpúšťanie kyseliny močovej - tohto využívajú predovšetkým jedinci postihnutí dnou. Hodnota glykemického indexu jahôd je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Jahody sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Jahody je možné aj sušiť a lisovať do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>