Kurzy ATAC

Jahody čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Jahody čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

35 kcal

Energia kJ

146 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

6 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (6 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.4 %) Sacharidy (72.3 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (11.5 %)

Jahody sú plody jahôd všeobecného (Fragaria vesca), dnes sú najviac rozšírené v miernom a subtropickom pásme severnej pologule. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 2 - 3 cm, majú červenú farbu a sladkú chuť.

Jahody a zdravie

Jahody sú bohatým zdrojom draslíka, má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú široké spektrum antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky. Jahody (rovnako ako napríklad čerešne) obsahujú látky, ktoré podporujú rozpúšťanie kyseliny močovej - tohto využívajú predovšetkým jedinci postihnutí dnou. Hodnota glykemického indexu jahôd je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Jahody v kuchyni

Jahody sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Jahody je možné aj sušiť a lisovať do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.