Kurzy ATAC

Jačmenný bulgur

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Jačmenný bulgur

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

385 kcal

Energia kJ

1611 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

75 g

Tuky

2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (75 g) Tuky (2 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.7 %) Sacharidy (81.4 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (5.2 %)

Jačmenný bulgur je označenie pre naklíčené, usušené, nahrubo rozomleté a predvarené zrná jačmeňa (Hordeum). Bulgur má svoj pôvod v Stredomorí, na Strednom východe, v Turecku av Indii. Dnes je obľúbeným a tradičným pokrmom prevažne na Blízkom východe. Má príjemnú obilnú vôňu a mierne orieškovú chuť.

Jačmenný bulgur a zdravie

Jačmenný bulgur je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosťou či alergiou na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Je dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere má u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt. Bulgur má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Jačmenný bulgur v kuchyni

Bulgur je už predvarený, jeho použitie v kuchyni je teda jednoduché a časovo nenáročné. Môže sa povariť, ale stačí ho zaliať horúcou vodou a pod pokrievkou nechať napučať. Bulgur je známy vďaka svojmu uplatneniu v libanonskom šaláte tabbouleh či v jedlách ako pilaf alebo falafel. V iných kuchyniach sa používa ako:
- príloha,
- do fašírok,
- do polievok,
- ako základ rizota či šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.