Kurzy ATAC

Jačmeň naklíčený

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Jačmeň naklíčený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

155 kcal

Energia kJ

646 kJ

Bielkoviny

4.5 g

Sacharidy

28 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4.5 g) Sacharidy (28 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.2 %) Sacharidy (75.8 %) Tuky (2.9 %) Vláknina (9.1 %)

Jedná sa o naklíčené zrná jačmeňa (Hordeum) - druhé najstaršie pestované a štvrté najrozšírenejšie plodiny na svete. Kultúrny jačmeň (Hordeum vulgare) je obilnina, na našom území pestovaná už cez 5000 rokov. Pre našich predkov bola základom, než sa začala šľachtiť pšenica. Hranica pestovania siaha na severe až za polárny kruh (Sibír, Nórsko), v Tibete av Andách sa jačmeň pestuje v nadmorských výškach cez 4000 metrov.

Naklíčený jačmeň a zdravie

Naklíčený jačmeň je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Kľúčený jačmeň je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka a fosforu, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Obsahuje malé množstvo lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčený jačmeň v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn jačmeňa je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakľučovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť.
V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.