Kategória: Obilniny lepkové / Zrná
Energia kcal
382 kcal
Energia kJ
1597 kJ
Bielkoviny
10 g
Sacharidy
71 g
Tuky
2 g
Vláknina
12.5 g
Jačmeň (Hordeum) je druhou najstaršou pestovanou a štvrtou najrozšírenejšou plodinou na svete. Kultúrny jačmeň (Hordeum vulgare) je obilnina, na našom území pestovaná už cez 5000 rokov. Pre našich predkov bola základom, než sa začala šľachtiť pšenica. Hranica pestovania siaha na severe až za polárny kruh (Sibír, Nórsko), v Tibete av Andách sa jačmeň pestuje v nadmorských výškach cez 4000 metrov.
Jačmeň je obilnina, ktorá obsahuje bielkoviny lepku, nie je preto vhodný pre bezlepkovú diétu. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Zrná jačmeňa sa najčastejšie používajú ako príloha, môžeme ich využiť ako závarku do polievok v podobe krúp. V potravinárstve sa využívajú na výrobu:
- sladu,
- jačmenné vločky do cereálnych výrobkov,
- jačmenná múka do cestovín a ako časť náhradky kávy melty.
Je vhodný pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok. Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>