Kurzy ATAC

Jačmeň

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Jačmeň

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

382 kcal

Energia kJ

1597 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

71 g

Tuky

2 g

Vláknina

12.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (71 g) Tuky (2 g) Vláknina (12.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11 %) Sacharidy (77.8 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (6.6 %)

Jačmeň (Hordeum) je druhou najstaršou pestovanou a štvrtou najrozšírenejšou plodinou na svete. Kultúrny jačmeň (Hordeum vulgare) je obilnina, na našom území pestovaná už cez 5000 rokov. Pre našich predkov bola základom, než sa začala šľachtiť pšenica. Hranica pestovania siaha na severe až za polárny kruh (Sibír, Nórsko), v Tibete av Andách sa jačmeň pestuje v nadmorských výškach cez 4000 metrov.

Jačmeň a zdravie

Jačmeň je obilnina, ktorá obsahuje bielkoviny lepku, nie je preto vhodný pre bezlepkovú diétu. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Jačmeň v kuchyni

Zrná jačmeňa sa najčastejšie používajú ako príloha, môžeme ich využiť ako závarku do polievok v podobe krúp. V potravinárstve sa využívajú na výrobu:
- sladu,
- jačmenné vločky do cereálnych výrobkov,
- jačmenná múka do cestovín a ako časť náhradky kávy melty.
Je vhodný pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok. Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.