Kurzy ATAC

Jablko zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Jablko zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

66 kcal

Energia kJ

273 kJ

Bielkoviny

0.4 g

Sacharidy

13.3 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

2.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.4 g) Sacharidy (13.3 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (2.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.6 %) Sacharidy (85.3 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (8 %)

Jablko (malvice) je plod jablone (Malus), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 60 do 300 g.

Jablko zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe.
Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové jablko je bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zavareninách sa ale znižuje.

Jablko zavarené v kuchyni

Zavarené jablká sa bežne konzumujú:
- samotná,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.