Kurzy ATAC

Jablko kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Jablko kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

322 kcal

Energia kJ

1348 kJ

Bielkoviny

0.4 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.4 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 %) Sacharidy (97.4 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (1 %)

Jablko (malvice) je plod jablone (Malus), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 60 do 300 g. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované jablko a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované jablko v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.