Kurzy ATAC

Jablko čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Jablko čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

52 kcal

Energia kJ

215 kJ

Bielkoviny

0.4 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

2.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.4 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (2.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.3 %) Sacharidy (81.4 %) Tuky (5.3 %) Vláknina (10.1 %)

Jablko (malvice) je plod jablone (Malus), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 60 do 300 g.

Jablko a zdravie

Jablko je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Jablko v kuchyni

Jablka sa bežne konzumujú surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Jablka sa používajú aj na sušenie alebo sa lisuje do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.