Kurzy ATAC

Hruška zavarená

Kategória: Ovocie / Zavarené

Hruška zavarená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

104 kcal

Energia kJ

435 kJ

Bielkoviny

0.3 g

Sacharidy

23.3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.3 g) Sacharidy (23.3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 %) Sacharidy (93.8 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (3.3 %)

Hruška (malvica) je plod hrušky (Pyrus), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 60 do 300 g.

Hruška zavarená a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surová hruška je bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje.

Hruška zavarená v kuchyni

Zavarená hruška sa bežne konzumuje:
- samotná,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.