Kurzy ATAC

Hruška čerstvá

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Hruška čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

60 kcal

Energia kJ

249 kJ

Bielkoviny

0.4 g

Sacharidy

11.7 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.4 g) Sacharidy (11.7 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.8 %) Sacharidy (82.5 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (10.1 %)

Hruška (malvica) je plod hrušky (Pyrus), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 60 do 300 g.

Hruška a zdravie

Hruška je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Hruška v kuchyni

Hruška sa bežne konzumuje surová alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Hruška sa používa aj na sušenie alebo sa lisuje do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.