Energia kcal
60 kcal
Energia kJ
249 kJ
Bielkoviny
0.4 g
Sacharidy
11.7 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
3 g
Hruška (malvica) je plod hrušky (Pyrus), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 60 do 300 g.
Hruška je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Hruška sa bežne konzumuje surová alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Hruška sa používa aj na sušenie alebo sa lisuje do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.