Kurzy ATAC

Hroznové víno kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Hroznové víno kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

343 kcal

Energia kJ

1435 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 %) Sacharidy (97.5 %) Tuky (1 %) Vláknina (0.6 %)

Hroznové víno sú plody (bobule) révy vínnej (Vitis vinifera). Pestuje sa predovšetkým na výrobu vína, existuje tak celý rad odrôd, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou, chuťou i nutričným zložením. Pôvodne pochádza z južnej a strednej Európy, dnes sa pestuje v miernom pásme celého sveta. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované hroznové víno a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované hroznové víno v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ju konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.