Kurzy ATAC

Hroznové víno čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Hroznové víno čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

74 kcal

Energia kJ

308 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4 %) Sacharidy (85.4 %) Tuky (4.9 %) Vláknina (5.7 %)

Hroznové víno sú plody (bobule) révy vínnej (Vitis vinifera). Pestuje sa predovšetkým na výrobu vína, existuje tak celý rad odrôd, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou, chuťou i nutričným zložením. Pôvodne pochádza z južnej a strednej Európy, dnes sa pestuje v miernom pásme celého sveta.

Hroznové víno a zdravie

Hroznové víno je bohatým zdrojom draslíka, obsahuje aj množstvo antioxidantov - má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Hroznové víno v kuchyni

Bobule hrozna sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Hrozno je možné sušiť a lisovať do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.