Energia kcal
74 kcal
Energia kJ
308 kJ
Bielkoviny
0.7 g
Sacharidy
15 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.1 g
Hroznové víno sú plody (bobule) révy vínnej (Vitis vinifera). Pestuje sa predovšetkým na výrobu vína, existuje tak celý rad odrôd, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou, chuťou i nutričným zložením. Pôvodne pochádza z južnej a strednej Európy, dnes sa pestuje v miernom pásme celého sveta.
Hroznové víno je bohatým zdrojom draslíka, obsahuje aj množstvo antioxidantov - má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Bobule hrozna sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Hrozno je možné sušiť a lisovať do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>