Kurzy ATAC

Hríb sušený

Kategória: Huby / Sušené

Hríb sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

191 kcal

Energia kJ

796 kJ

Bielkoviny

14 g

Sacharidy

15 g

Tuky

1 g

Vláknina

30 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14 g) Sacharidy (15 g) Tuky (1 g) Vláknina (30 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (30.8 %) Sacharidy (33 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (31.5 %)

Hríbiky sú súhrnným označením mnohých rôznych druhov hríbov. Tieto huby rastú divoko, najčastejšie v lesoch a trávnatých porastoch. Ich veľkosť sa výrazne líši – od niekoľko desiatok gramov až po viac ako 1 kilogram.

Hríbiky sušené a zdravie

Ich nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Majú tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému. Majú veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Hríbiky sušené v kuchyni

V kuchyni majú bohaté využitie rovnako ako väčšina ostatných húb - od nakladania až po rôzne formy tepelných úprav. Používajú sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.