Kurzy ATAC

Hríb nakladaný v oleji

Kategória: Huby / Zavarené

Hríb nakladaný v oleji

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

170 kcal

Energia kJ

708 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

3 g

Tuky

15 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (3 g) Tuky (15 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.4 %) Sacharidy (7.4 %) Tuky (79.8 %) Vláknina (5.3 %)

Hríbiky sú súhrnným označením mnohých rôznych druhov hríbov. Tieto huby rastú divoko, najčastejšie v lesoch a trávnatých porastoch. Ich veľkosť sa výrazne líši – od niekoľko desiatok gramov až po viac ako 1 kilogram.

Hríbiky nakladané a zdravie

Ich nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Majú tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkciu srdcovo-cievneho systému. Majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Hríbiky nakladané v kuchyni

Nakladané hríbiky sú vďaka tepelnej úprave ľahšie stráviteľné ako v čerstvom alebo sušenom stave. Majú tiež vďaka obsahu korenia oveľa výraznejšiu chuť. Okrem iného je možné ich použiť aj ako súčasť oblohy v neupravenej forme. Používajú sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.