Energia kcal
39 kcal
Energia kJ
160 kJ
Bielkoviny
2.8 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
6 g
Hríbiky sú súhrnným označením mnohých rôznych druhov hríbov. Tieto huby rastú divoko, najčastejšie v lesoch a trávnatých porastoch. Ich veľkosť sa výrazne líši – od niekoľko desiatok gramov až po viac ako 1 kilogram.
Ich nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Majú tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému. Majú veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
V kuchyni majú bohaté využitie rovnako ako väčšina ostatných húb – od sušenia a nakladania až po rôzne formy tepelných úprav. Používajú sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>