Kurzy ATAC

Hrášok zelený mrazený

Kategória: Zelenina / Mrazená

Hrášok zelený mrazený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

102 kcal

Energia kJ

424 kJ

Bielkoviny

6 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (24.8 %) Sacharidy (57.8 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (13.8 %)

Hrach siaty (Pisum sativum) je strukovina pôvodom z východného Stredomoria a Malej Ázie. Dnes je rozšírený od južnej Európy až po juhovýchodnú Áziu a Afriku.

Mrazený hrach a zdravie

Hrach je bohatým zdrojom bielkovín, podobne ako ostatné strukoviny.
Obsahuje vyšší podiel vlákniny, ktorá spoločne s prítomnými antinutričnými látkami spôsobuje nadúvanie a plynatosť po ich konzumácii.
Je tiež zdrojom purínov - ich množstvo sa pohybuje na strednej úrovni, jedinci postihnutí dnou by s týmto množstvom mali počítať.
Hrach patrí súčasne medzi potraviny s veľmi vysokým zastúpením draslíka, čo má vplyv na funkciu srdca.
Semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Mrazený hrach v kuchyni

Proces mrazenia a následného rozmrazovania potravín spôsobuje úbytok niektorých termolabilných mikroživín, najčastejšie vitamínov a niektorých fytochemických látok. Pomalé a postupné rozmrazovanie ničí najväčšie množstvo živín. Mrazenú zeleninu je preto pri jej príprave vhodné vložiť priamo do vriacej vody, prípadne použiť pri dusení a pečení pokrmov.
V slovenskej kuchyni je hrach veľmi obľúbený, používa sa na prípravu:
- hrachové kaše,
- polievok,
- omáčok,
- príloh,
- zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.