Energia kcal
102 kcal
Energia kJ
424 kJ
Bielkoviny
6 g
Sacharidy
14 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
7 g
Hrach siaty (Pisum sativum) je strukovina pôvodom z východného Stredomoria a Malej Ázie. Dnes je rozšírený od južnej Európy až po juhovýchodnú Áziu a Afriku.
Hrach je bohatým zdrojom bielkovín, podobne ako ostatné strukoviny.
Obsahuje vyšší podiel vlákniny, ktorá spoločne s prítomnými antinutričnými látkami spôsobuje nadúvanie a plynatosť po ich konzumácii.
Je tiež zdrojom purínov - ich množstvo sa pohybuje na strednej úrovni, jedinci postihnutí dnou by s týmto množstvom mali počítať.
Hrach patrí súčasne medzi potraviny s veľmi vysokým zastúpením draslíka, čo má vplyv na funkciu srdca.
Semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.
Proces mrazenia a následného rozmrazovania potravín spôsobuje úbytok niektorých termolabilných mikroživín, najčastejšie vitamínov a niektorých fytochemických látok. Pomalé a postupné rozmrazovanie ničí najväčšie množstvo živín. Mrazenú zeleninu je preto pri jej príprave vhodné vložiť priamo do vriacej vody, prípadne použiť pri dusení a pečení pokrmov.
V slovenskej kuchyni je hrach veľmi obľúbený, používa sa na prípravu:
- hrachové kaše,
- polievok,
- omáčok,
- príloh,
- zeleninových zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>