Kurzy ATAC

Hrach žltý nelúpaný sušený

Kategória: Strukoviny / Zrná

Hrach žltý nelúpaný sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

330 kcal

Energia kJ

1378 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

50 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

12 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (50 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (12 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.4 %) Sacharidy (63.5 %) Tuky (3.8 %) Vláknina (7.3 %)

Hrach siaty (Pisum sativum) je strukovina pôvodom z východného Stredomoria a Malej Ázie. Dnes je rozšírený od južnej Európy až po juhovýchodnú Áziu a Afriku.

Hrach žltý a zdravie

Hrach je bohatým zdrojom bielkovín, podobne ako ostatné strukoviny. Obsahuje vyšší podiel vlákniny, ktorá spoločne s prítomnými antinutričnými látkami spôsobuje nadúvanie a plynatosť po ich konzumácii. Je tiež zdrojom purínov - ich množstvo sa pohybuje na strednej úrovni, jedinci postihnutí dnou by s týmto množstvom mali počítať. Hrach patrí súčasne medzi potraviny s veľmi vysokým zastúpením draslíka, čo má vplyv na funkciu srdca. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Hrach žltý v kuchyni

Používa sa na prípravu:
- hrachové kaše,
- polievok,
- omáčok,
- príloh,
- zeleninových zmesí.
Vyrába sa z neho múka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.