Kurzy ATAC

Hrach zelený naklíčený

Kategória: Strukoviny / Naklíčené

Hrach zelený naklíčený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

36 kcal

Energia kJ

149 kJ

Bielkoviny

2.4 g

Sacharidy

4.2 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.4 g) Sacharidy (4.2 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (28.3 %) Sacharidy (49.6 %) Tuky (5.1 %) Vláknina (17 %)

Hrach siaty (Pisum sativum) je strukovina pôvodom z východného Stredomoria a Malej Ázie. Dnes je rozšírený od južnej Európy až po juhovýchodnú Áziu a Afriku.

Naklíčený hrach a zdravie

Naklíčený hrach je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia popri navyšovaní nutričnej hodnoty potraviny súčasne znižuje aj podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčený hrach je tiež bohatým zdrojom vlákniny a draslíka, nutrične ho preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu.

Naklíčený hrach v kuchyni

Výroba naklíčeného hrachu je jednoduchá - zrná necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 2-3 dni naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné hrach raz až dvakrát denne prepláchnuť. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Naklíčený hrach je vhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť potraviny. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej a makrobiotickej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.