Kurzy ATAC

Horčica semienka naklíčené

Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené

Horčica semienka naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

211 kcal

Energia kJ

880 kJ

Bielkoviny

13 g

Sacharidy

5 g

Tuky

13 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13 g) Sacharidy (5 g) Tuky (13 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.8 %) Sacharidy (9.9 %) Tuky (55.7 %) Vláknina (8.6 %)

Plodom tejto rastliny (Sinapis) sú tzv. šešule, v ktorých sa vytvárajú semená. Je to jedno z najstarších a najpoužívanejších korenín. Číňania ho používali už pred tisíc rokmi av antickom Grécku bolo súčasťou každodenného varenia. Prvú zmienku o liečivých účinkoch horčičného semienka nachádzame v Hippokratových spisoch, kde je spájané s úľavou svalov. Rimania ho využívali na nakladanie zeleniny. Všeobecne pochádza zo Stredomoria.

Horčica naklíčená a zdravie

Naklíčené semienka horčice obsahujú významné množstvo draslíka a vápnika, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému.
Obsahujú väčšie množstvo vlákniny , ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Naklíčené semená horčice majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Horčica naklíčená v kuchyni

Príprava naklíčených semienok horčice je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas klíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba naklíčenia väčšinou trvá 6-10 dní. Klíčené semená sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
-
karbonátok.
Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny, enzýmy a niektoré minerálne látky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.