Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené
Energia kcal
211 kcal
Energia kJ
880 kJ
Bielkoviny
13 g
Sacharidy
5 g
Tuky
13 g
Vláknina
9 g
Plodom tejto rastliny (Sinapis) sú tzv. šešule, v ktorých sa vytvárajú semená. Je to jedno z najstarších a najpoužívanejších korenín. Číňania ho používali už pred tisíc rokmi av antickom Grécku bolo súčasťou každodenného varenia. Prvú zmienku o liečivých účinkoch horčičného semienka nachádzame v Hippokratových spisoch, kde je spájané s úľavou svalov. Rimania ho využívali na nakladanie zeleniny. Všeobecne pochádza zo Stredomoria.
Naklíčené semienka horčice obsahujú významné množstvo draslíka a vápnika, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému.
Obsahujú väčšie množstvo vlákniny , ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Naklíčené semená horčice majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Príprava naklíčených semienok horčice je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas klíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba naklíčenia väčšinou trvá 6-10 dní. Klíčené semená sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
- karbonátok.
Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny, enzýmy a niektoré minerálne látky.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>