Energia kcal
72 kcal
Energia kJ
300 kJ
Bielkoviny
2.3 g
Sacharidy
8 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
12 g
Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je jedlá huba, ktorá rastie na živých alebo odumretých kmeňoch listnatých stromov. Je známa pod aletrnatívnym názvom "hiratake", v súčasnej dobe sa na komerčné účely pestuje na špeciálne upravenej slame.
Nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Má tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkciu srdcovo-cievneho systému.
Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Zavarené huby sú vďaka tepelnej úprave ľahšie stráviteľné ako v čerstvom alebo sušenom stave. Majú tiež vďaka obsahu korenia oveľa výraznejšiu chuť. Okrem iného je možné ich použiť aj ako súčasť oblohy v neupravenej forme. Používajú sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>