Energia kcal
206 kcal
Energia kJ
859 kJ
Bielkoviny
13 g
Sacharidy
22 g
Tuky
1 g
Vláknina
25 g
Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je jedlá huba, ktorá rastie na živých alebo odumretých kmeňoch listnatých stromov. Je známa pod aletrnatívnym názvom "hiratake", v súčasnej dobe sa na komerčné účely pestuje na špeciálne upravenej slame.
Je typická vysokým obsahom beta-glukánov, vďaka ktorým má imunostimulačné a protizápalové účinky. Ďalej je zdrojom látok zo skupiny statínov, ktoré upravujú metabolizmus cholesterolu. Je bohatým zdrojom draslíka, konzumácia hlivy má tak pozitívny vplyv na srdcovo-cievnu sústavu.
Huba obsahuje vysoký podiel vlákniny, má preto nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
V kuchyni má všestranné použitie – od rôznych tepelných úprav až po sušenie, nakladanie a kvasenie (fermentáciu). Používa sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>