Kurzy ATAC

Hliva ustricová sušená

Kategória: Huby / Sušené

Hliva ustricová sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

206 kcal

Energia kJ

859 kJ

Bielkoviny

13 g

Sacharidy

22 g

Tuky

1 g

Vláknina

25 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13 g) Sacharidy (22 g) Tuky (1 g) Vláknina (25 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (26.5 %) Sacharidy (44.8 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (24.4 %)

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je jedlá huba, ktorá rastie na živých alebo odumretých kmeňoch listnatých stromov. Je známa pod aletrnatívnym názvom "hiratake", v súčasnej dobe sa na komerčné účely pestuje na špeciálne upravenej slame.

Hliva ustricovitá sušená a zdravie

Je typická vysokým obsahom beta-glukánov, vďaka ktorým má imunostimulačné a protizápalové účinky. Ďalej je zdrojom látok zo skupiny statínov, ktoré upravujú metabolizmus cholesterolu. Je bohatým zdrojom draslíka, konzumácia hlivy má tak pozitívny vplyv na srdcovo-cievnu sústavu.
Huba obsahuje vysoký podiel vlákniny, má preto nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Hliva ustricovitá sušená v kuchyni

V kuchyni má všestranné použitie – od rôznych tepelných úprav až po sušenie, nakladanie a kvasenie (fermentáciu). Používa sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.