Kurzy ATAC

Hliva ustricová nakladaná v oleji

Kategória: Huby / Zavarené

Hliva ustricová nakladaná v oleji

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

164 kcal

Energia kJ

687 kJ

Bielkoviny

2.5 g

Sacharidy

3 g

Tuky

15 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.5 g) Sacharidy (3 g) Tuky (15 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.4 %) Sacharidy (7.6 %) Tuky (82.3 %) Vláknina (3.7 %)

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je jedlá huba, ktorá rastie na živých alebo odumretých kmeňoch listnatých stromov. Je známa pod aletrnatívnym názvom "hiratake", v súčasnej dobe sa na komerčné účely pestuje na špeciálne upravenej slame.

Hliva ustricovitá nakladaná a zdravie

Nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Má tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkciu srdcovo-cievneho systému. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Hliva ustricovitá nakladaná v kuchyni

Nakladané huby sú vďaka tepelnej úprave ľahšie stráviteľné ako v čerstvom alebo sušenom stave. Majú tiež vďaka obsahu korenia oveľa výraznejšiu chuť. Okrem iného je možné ich použiť aj ako súčasť oblohy v neupravenej forme. Používajú sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.