Kurzy ATAC

Hliva ustricová mrazená

Kategória: Huby / Čerstvé

Hliva ustricová mrazená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

42 kcal

Energia kJ

172 kJ

Bielkoviny

2.6 g

Sacharidy

4.4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.6 g) Sacharidy (4.4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (26.5 %) Sacharidy (44.8 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (24.4 %)

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je jedlá huba, ktorá rastie na živých alebo odumretých kmeňoch listnatých stromov. Je známa pod aletrnatívnym názvom "hiratake", v súčasnej dobe sa na komerčné účely pestuje na špeciálne upravenej slame.

Hliva ustricová a zdravie

Je typická vysokým obsahom beta-glukánov, vďaka ktorým má imunostimulačné a protizápalové účinky. Ďalej je zdrojom látok zo skupiny statínov, ktoré upravujú metabolizmus cholesterolu. Je bohatým zdrojom draslíka, konzumácia hlivy má tak pozitívny vplyv na srdcovo-cievnu sústavu. Huba obsahuje vysoký podiel vlákniny, má preto nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Hliva ustricovitá v kuchyni

V kuchyni má všestranné použitie – od rôznych tepelných úprav až po sušenie, nakladanie a kvasenie (fermentáciu). Používa sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.