Kurzy ATAC

Hijiki riasy čerstvé

Kategória: Zelenina / Morská

Hijiki riasy čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

90 kcal

Energia kJ

373 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

11.5 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

7.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (11.5 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (7.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.1 %) Sacharidy (53.9 %) Tuky (15.1 %) Vláknina (16.8 %)

Hijiki (označované tiež ako "hiziki") sú druhom hnedých morských rias (Sargassum fusiforme) najviac rozšírených v Pacifiku. Riasy majú tmavo fialovú farbu, ktorá je daná pomerne vysokým obsahom železa v rastline.

Hijiki a zdravie

Hijiki sú veľmi bohatým zdrojom draslíka a vápnika. Rovnako ako ostatné morské riasy aj hijiki obsahujú enormne vysokú koncentráciu jódu. Vysoký obsah tohto prvku dáva potravine špecifické vlastnosti v podobe vplyvu na fungovanie štítnej žľazy. Pretože obsahujú skutočne vysoké množstvo jódu, odporúča sa pred ich použitím (tepelnou úpravou) riasy prepláchnuť pod tečúcou vodou, obsah jódu sa tak mierne zníži. Jednotlivci s poruchami funkcie štítnej žľazy by sa mali o vhodnosti konzumácie morských rias poradiť s ošetrujúcim lekárom.

Hijiki v kuchyni

Hijiki sa v kuchyni používajú na rovnaké účely ako ostatné morské riasy, najčastejšie do slanej kuchyne:
- ako doplnok či náhrada zeleniny (prílohy),
- na ochutenie polievok,
- ako súčasť prípravy obilných a strukovinových pokrmov,
- ako súčasť suši.
Doba ich tepelnej prípravy sa pohybuje okolo 30 minút, je vhodné ich pred varením namáčať aspoň 20 minút.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.