Energia kcal
341 kcal
Energia kJ
1425 kJ
Bielkoviny
0.6 g
Sacharidy
80 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
0.9 g
Grapefruit (skrátene grep) je citrusový plod rastliny Citrus paradisi. Jedná sa o kríženca pomaranča a pomela, sú známe štyri farebné formy - biela, žltá, ružová a červená. Plody majú pomerne hrubú šupku žltej farby, veľkosť sa pohybuje v rozmedzí 10 - 15 cm, dužina je charakteristicky sladkokyslá s trpkou príchuťou. Pôvodne pochádza z Karibiku. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.
Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.
Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>