Kurzy ATAC

Grapefruit čerstvý

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Grapefruit čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

42 kcal

Energia kJ

175 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

8.2 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (8.2 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6 %) Sacharidy (82 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (7.7 %)

Grapefruit (skrátene grep) je citrusový plod rastliny Citrus paradisi. Jedná sa o kríženca pomaranča a pomela, sú známe štyri farebné formy - biela, žltá, ružová a červená. Plody majú pomerne hrubú šupku žltej farby, veľkosť sa pohybuje v rozmedzí 10 - 15 cm, dužina je charakteristicky sladkokyslá s trpkou príchuťou. Pôvodne pochádza z Karibiku.

Grapefruit a zdravie

Grep je bohatým zdrojom draslíka, súčasne obsahuje absolútne minimum sodíka. Má preto vplyv na činnosť srdca a ciev a lymfatického systému. Plody sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.
Plody obsahujú pomerne vysoké koncentrácie furanokumarínov (rovnako ako pomelo), ktoré si rastliny vyrábajú ako súčasť svojho obranného systému. Tieto látky majú schopnosť znižovať účinky niektorých liekov (statínov, analgetík, antihypertenzív, imunosupresív a i.).

Grapefruit v kuchyni

Grep sa bežne konzumuje surový alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Grapefruit je možné lisovať do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.