Kurzy ATAC

Gaštan jedlý nelúpaný

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Gaštan jedlý nelúpaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

191 kcal

Energia kJ

799 kJ

Bielkoviny

3.3 g

Sacharidy

36.7 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.3 g) Sacharidy (36.7 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.2 %) Sacharidy (80.4 %) Tuky (6.1 %) Vláknina (6.3 %)

Gaštany sú tmavo hnedé lesklé semená stromu Gaštanovníka siateho (Castanea sativa). Strom pochádza z oblasti Stredozemného mora a Malej Ázie, kde sa dožíva až 1000 rokov. Plodom sú gaštany (maróny), ktoré sú po odstránení ostnatého obalu a tepelnej úprave vhodné na konzumáciu .

Gaštany nelúpané a zdravie

Gaštany neobsahujú lepok, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Majú nízku hodnotu glykemického indexu, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Gaštany sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.

Gaštany nelúpané v kuchyni

Gaštany je možné pripraviť na sladko aj na slano, pred konzumáciou ich treba ich olúpať:
- ako pečené gaštany,
- súčasť krémov a náplní do múčnikov,
- do krémových polievok,
- do omáčok a kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.