Kurzy ATAC

Gaštan jedlý lúpaný

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Gaštan jedlý lúpaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

230 kcal

Energia kJ

960 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

44 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

7.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (44 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (7.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.3 %) Sacharidy (80.2 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (6.3 %)

Gaštany sú tmavo hnedé lesklé semená stromu Gaštanovníka siateho (Castanea sativa). Strom pochádza z oblasti Stredozemného mora a Malej Ázie, kde sa dožíva až 1000 rokov. Plodom sú gaštany (maróny), ktoré sú po odstránení ostnatého obalu a tepelnej úprave vhodné na konzumáciu .

Gaštan jedlý lúpaný a zdravie

Gaštany neobsahujú lepok, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Majú nízku hodnotu glykemického indexu, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Gaštany sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.

Gaštan jedlý lúpaný v kuchyni

Gaštany je možné pripraviť na sladko aj na slano:
- ako pečené gaštany,
- súčasť krémov a náplní do múčnikov,
- do krémových polievok,
- do omáčok a kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.