Kurzy ATAC

Figy sušené

Kategória: Ovocie / Sušené

Figy sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

344 kcal

Energia kJ

1437 kJ

Bielkoviny

4.7 g

Sacharidy

70 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

9.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4.7 g) Sacharidy (70 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (9.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.7 %) Sacharidy (85.2 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (5.7 %)

Figy sú plody figovníka smokvone (Ficus carica). Tento strom pôvodne pochádza z Ázie, v súčasnej dobe je najviac rozšírený v krajinách južnej Európy a severnej Afriky.

Figy sušené a zdravie

Figy sú bohatým zdrojom draslíka, majú tak vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú vysoký podiel sacharidov, používajú sa bežne na rýchle doplnenie energie. Hodnota glykemického indexu sušených fíg je stredná (vyššia ako u čerstvých). Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vyššieho podielu rozpustných foriem vlákniny môžu mať figy v niektorých situáciách mierne preháňavé účinky.

Figy sušené v kuchyni

Sušené figy sa bežne konzumujú priamo, pridávajú sa aj do:
- dezertov,
- kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.