Kurzy ATAC

Figy kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Figy kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

327 kcal

Energia kJ

1365 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.8 %) Sacharidy (96.1 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (1 %)

Figy sú plody figovníka smokvone (Ficus carica). Tento strom pôvodne pochádza z Ázie, v súčasnej dobe je najviac rozšírený v krajinách južnej Európy a severnej Afriky. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované figy a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované figy v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.