Energia kcal
87 kcal
Energia kJ
362 kJ
Bielkoviny
1.4 g
Sacharidy
17 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.9 g
Figy sú plody figovníka smokvone (Ficus carica). Tento strom pôvodne pochádza z Ázie, v súčasnej dobe je najviac rozšírený v krajinách južnej Európy a severnej Afriky.
Figy sú bohatým zdrojom draslíka, majú tak vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú vysoký podiel sacharidov, používajú sa bežne na rýchle doplnenie energie. Hodnota glykemického indexu fíg je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vyššieho podielu rozpustných foriem vlákniny môžu mať figy v niektorých situáciách mierne preháňavé účinky.
Figy sa bežne konzumujú surový a sušené, často aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>