Kurzy ATAC

Figy čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Figy čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

87 kcal

Energia kJ

362 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

17 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (17 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.8 %) Sacharidy (82.3 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (6.7 %)

Figy sú plody figovníka smokvone (Ficus carica). Tento strom pôvodne pochádza z Ázie, v súčasnej dobe je najviac rozšírený v krajinách južnej Európy a severnej Afriky.

Figy a zdravie

Figy sú bohatým zdrojom draslíka, majú tak vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú vysoký podiel sacharidov, používajú sa bežne na rýchle doplnenie energie. Hodnota glykemického indexu fíg je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vyššieho podielu rozpustných foriem vlákniny môžu mať figy v niektorých situáciách mierne preháňavé účinky.

Figy v kuchyni

Figy sa bežne konzumujú surový a sušené, často aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.