Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
351 kcal
Energia kJ
1466 kJ
Bielkoviny
10 g
Sacharidy
40 g
Tuky
8.3 g
Vláknina
33.3 g
Plody feniklu obyčajného (často označovaného ako Taliansky kôpor) sú podobné kôpru. Majú veľmi príjemnú arómu, ľahko štipľavú, sladkastú chuť podobnú anízu. Niekomu sa môže zdať trpká alebo horká.
Pôsobí proti nadúvaniu, plody sú napr. súčasťou vetropudného čaju pre deti. Priaznivo pôsobí pri kŕčoch v črevách. U matiek podporuje tvorbu mlieka. Má močopudné účinky a uľahčuje odkašliavanie. Silica má antibakteriálne, antiseptické a protizápalové účinky. Zmierňuje menštruačné bolesti a je vhodná pri problémoch spojených s menopauzou.
Korenie je veľmi obľúbené vo francúzskej a talianskej kuchyni, stretneme sa s ním aj v čínskej a indickej kuchyni. Vďaka svojej sladkastej chuti je vhodný predovšetkým do:
- sladkého pečiva,
- cukroviniek,
- chlieba.
Tiež sa používa na dochutenie:
- rýb a rybacích polievok,
- omáčok,
- šalátov,
- syrových a tvarohových jedál,
- duseného mäsa alebo pri konzervácii zeleniny, predovšetkým červenej repy a uhoriek.
Korenie sa tiež používa pri výrobe likérov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>