Kurzy ATAC

Fenikel semená

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Fenikel semená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

351 kcal

Energia kJ

1466 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

40 g

Tuky

8.3 g

Vláknina

33.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (40 g) Tuky (8.3 g) Vláknina (33.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.9 %) Sacharidy (47.7 %) Tuky (21.3 %) Vláknina (19 %)

Plody feniklu obyčajného (často označovaného ako Taliansky kôpor) sú podobné kôpru. Majú veľmi príjemnú arómu, ľahko štipľavú, sladkastú chuť podobnú anízu. Niekomu sa môže zdať trpká alebo horká.

Fenikel a zdravie

Pôsobí proti nadúvaniu, plody sú napr. súčasťou vetropudného čaju pre deti. Priaznivo pôsobí pri kŕčoch v črevách. U matiek podporuje tvorbu mlieka. Má močopudné účinky a uľahčuje odkašliavanie. Silica má antibakteriálne, antiseptické a protizápalové účinky. Zmierňuje menštruačné bolesti a je vhodná pri problémoch spojených s menopauzou.

Fenikel v kuchyni

Korenie je veľmi obľúbené vo francúzskej a talianskej kuchyni, stretneme sa s ním aj v čínskej a indickej kuchyni. Vďaka svojej sladkastej chuti je vhodný predovšetkým do:
-
sladkého pečiva,
-
cukroviniek,
-
chlieba.
Tiež sa používa na dochutenie:
-
rýb a rybacích polievok,
-
omáčok,
-
šalátov,
-
syrových a tvarohových jedál,
-
duseného mäsa alebo pri konzervácii zeleniny, predovšetkým červenej repy a uhoriek.
Korenie sa tiež používa pri výrobe likérov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.