Kurzy ATAC

Fazule pinto

Kategória: Strukoviny / Zrná

Fazule pinto

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

293 kcal

Energia kJ

1223 kJ

Bielkoviny

22 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

32 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (22 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (32 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (31.5 %) Sacharidy (42.9 %) Tuky (3.7 %) Vláknina (21.9 %)
Fazuľa (Phaseolus) patrí medzi strukoviny, ktoré majú v potravinárstve historicky veľký význam. Kultúrne druhy fazule majú z geografického hľadiska americký a ázijský pôvod. Rozlišujeme 10 kultúrnych druhov. Fazuľa pinto patrí k obličkovým alebo šarlátovým fazuliam. Majú oválny, takmer okrúhly tvar a ružovkasto broskyňovú farbu s tmavšími škvrnami. Sú kľúčovou surovinou v mexickej kuchyni.

Fazuľa pinto a zdravie

Fazuľa pinto je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ich pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu, sú ale náročne stráviteľné. Majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Fazuľa pinto v kuchyni

Fazule je vhodné pred ich prípravou dlhšiu dobu namáčať (12-20 hodín). Najrýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, keď sa zlepší stráviteľnosť potraviny. ​V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Z fazule sa vyrába aj múka. Fazuľa nie sú vhodné na klíčenie. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.