Kurzy ATAC

Fazule navy

Kategória: Strukoviny / Zrná

Fazule navy

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

290 kcal

Energia kJ

1214 kJ

Bielkoviny

22 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

30 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (22 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (30 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (31.7 %) Sacharidy (43.2 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (20.7 %)
Fazuľa (Phaseolus) patrí medzi strukoviny, ktoré majú v potravinárstve historicky veľký význam. Kultúrne druhy fazule majú z geografického hľadiska americký a ázijský pôvod. Rozlišujeme 10 kultúrnych druhov. Fazuľa navy vďačí za svoj názov tomu, že bol jednou zo základných potravín amerického námorníctva na začiatku 20. storočia. Vo Francúzsku je známa pod označením Harricot.

Fazuľa navy a zdravie

Fazuľa navy je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ich pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu, sú ale náročne stráviteľné. Sú bohatým zdrojom kyseliny listovej. Majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Fazuľa navy v kuchyni

Fazule je vhodné pred ich prípravou dlhšiu dobu namáčať (12-20 hodín). Najrýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, keď sa zlepší stráviteľnosť potraviny. ​V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Z fazule sa vyrába aj múka. Fazuľa nie sú vhodné na klíčenie. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.