Kurzy ATAC

Fazule čierne oko

Kategória: Strukoviny / Zrná

Fazule čierne oko

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

298 kcal

Energia kJ

1245 kJ

Bielkoviny

22 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.8 g

Vláknina

32 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (22 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.8 g) Vláknina (32 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (30.9 %) Sacharidy (42.1 %) Tuky (5.4 %) Vláknina (21.5 %)
Fazuľa (Phaseolus) patrí medzi strukoviny, ktoré majú v potravinárstve historicky veľký význam. Kultúrne druhy fazule majú z geografického hľadiska americký a ázijský pôvod. Rozlišujeme 10 kultúrnych druhov. Fazuľa čierne oko pochádza z južnej Afriky, súčasným najväčším pestovateľom je Kalifornia. Tieto fazule sú známe ako vigna. Majú krémovú farbu s čiernou škvrnkou, tvarom pripomínajú obličkové fazule, sú ale menšie.

Fazuľa čierne oko a zdravie

Fazuľa čierne oko je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ich pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu, je ale náročne stráviteľná. Sú bohatým zdrojom kyseliny listovej. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Fazuľa čierne oko v kuchyni

Fazule je vhodné pred ich prípravou dlhšiu dobu namáčať (12-20 hodín). Najrýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, keď sa zlepší stráviteľnosť potraviny. Hojne sa užívajú v pikantných kuchyniach Indie, Afriky a Karibských ostrovov.
​V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Z fazule sa vyrába aj múka. Fazuľa nie sú vhodné na klíčenie. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.