Kategória: Strukoviny / Zrná
Energia kcal
298 kcal
Energia kJ
1245 kJ
Bielkoviny
22 g
Sacharidy
30 g
Tuky
1.8 g
Vláknina
32 g
Fazuľa čierne oko je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ich pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu, je ale náročne stráviteľná. Sú bohatým zdrojom kyseliny listovej. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Fazule je vhodné pred ich prípravou dlhšiu dobu namáčať (12-20 hodín). Najrýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, keď sa zlepší stráviteľnosť potraviny. Hojne sa užívajú v pikantných kuchyniach Indie, Afriky a Karibských ostrovov.
V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Z fazule sa vyrába aj múka. Fazuľa nie sú vhodné na klíčenie. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>