Kurzy ATAC

Fazule čierna oblička

Kategória: Strukoviny / Zrná

Fazule čierna oblička

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

298 kcal

Energia kJ

1247 kJ

Bielkoviny

22 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

34 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (22 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (34 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (30.9 %) Sacharidy (42.1 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (22.8 %)
Fazuľa (Phaseolus) patrí medzi strukoviny, ktoré majú v potravinárstve historicky veľký význam. Kultúrne druhy fazule majú z geografického hľadiska americký a ázijský pôvod. Rozlišujeme 10 kultúrnych druhov. Fazuľa čierna oblička pôvodne pochádza z tropických oblastí Ameriky, má čiernu farbu.

Fazuľa čierna oblička a zdravie

Fazuľa čierna oblička je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ich pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu, je ale náročne stráviteľná. Fazule majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Fazuľa čierna oblička v kuchyni

Fazule je vhodné pred ich prípravou dlhšiu dobu namáčať (12-20 hodín). Najrýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, keď sa zlepší stráviteľnosť potraviny. Čierna fazuľa má jemne sladkastú chuť. V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Z fazule sa vyrába aj múka. Fazuľa nie sú vhodné na klíčenie. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.