Kurzy ATAC

Fazule červená oblička

Kategória: Strukoviny / Zrná

Fazule červená oblička

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

279 kcal

Energia kJ

1166 kJ

Bielkoviny

18 g

Sacharidy

28 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

36 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (18 g) Sacharidy (28 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (36 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (27 %) Sacharidy (42 %) Tuky (5.2 %) Vláknina (25.8 %)
Fazuľa (Phaseolus) patrí medzi strukoviny, ktoré majú v potravinárstve historicky veľký význam. Kultúrne druhy fazule majú z geografického hľadiska americký a ázijský pôvod. Rozlišujeme 10 kultúrnych druhov. Fazuľa červená oblička pôvodne pochádza z tropických oblastí Ameriky, má červenú farbu.

Fazuľa červená oblička a zdravie

Fazuľa červená oblička sú – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ich pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu, je ale náročne stráviteľná. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Fazuľa červená oblička v kuchyni

Fazule je vhodné pred ich prípravou dlhšiu dobu namáčať (12-20 hodín). Najrýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, keď sa zlepší stráviteľnosť potraviny. Je označovaná ako „chilli fazuľa“, v Mexiku sa z nej pripravuje tradičné jedlo Chilli con carne. V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Z fazule sa vyrába aj múka. Fazule nie sú vhodné na klíčenie. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.