Kurzy ATAC

Fazule biele

Kategória: Strukoviny / Zrná

Fazule biele

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

349 kcal

Energia kJ

1458 kJ

Bielkoviny

23 g

Sacharidy

50 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

18 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (23 g) Sacharidy (50 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (18 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (27.6 %) Sacharidy (60 %) Tuky (2.1 %) Vláknina (10.3 %)
Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris) je strukovina pôvodne pochádzajúca z tropických oblastí Ameriky. Zo všetkých druhov fazúľ je najpoužívanejšia. Fazuľa má rôznu farbu, najčastejšie bielu, čiernu, hnedú, žltú.

Fazuľa biela a zdravie

Fazuľa biela je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ich pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu, je ale náročne stráviteľná. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Fazuľa biela v kuchyni

Fazule je vhodné pred ich prípravou dlhšiu dobu namáčať. Najrýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, keď sa zlepší stráviteľnosť potraviny. V kuchyni majů pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Z fazule sa vyrába aj múka. Fazuľa nie sú vhodné na klíčenie. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.