Kurzy ATAC

Farfalle pohánkové

Kategória: Obilniny bezlepkové / Cestoviny

Farfalle pohánkové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

348 kcal

Energia kJ

1456 kJ

Bielkoviny

12.6 g

Sacharidy

60.6 g

Tuky

3.1 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12.6 g) Sacharidy (60.6 g) Tuky (3.1 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (15.1 %) Sacharidy (72.8 %) Tuky (8 %) Vláknina (4 %)

Produkt vyrobený z pohánkovej (Fagopyrum) múky a vody.

Pohánkové farfalle a zdravie

Cestoviny sú bezlepkové, sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Sú dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere majú u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt. Sú veľmi bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Pohánka je tiež významným zdrojom rutínu - táto látka má schopnosť zvyšovať pevnosť a pružnosť krvných kapilár a ciev. Používa sa ako prevencia pred vznikom kŕčových žíl alebo hemoroidov. Hodnota glykemického indexu je stredná, v kombinácii s konzumáciou ich vyššieho množstva sa z dôvodu glykemickej nálože výrazne zdvíha hladina krvného cukru. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Pohánkové farfalle v kuchyni

Cestoviny sú vhodné:
- ako príloha,
- na spestrenie polievok,
- ako súčasť šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.