Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
401 kcal
Energia kJ
1678 kJ
Bielkoviny
25 g
Sacharidy
50 g
Tuky
7.5 g
Vláknina
10 g
Estragón je označenie pre korenie z rastliny Palina kozalec. Má mierne štipľavú chuť. Pochádza zo strednej a juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa pestuje na celej severnej pologuli. Listy sa využívajú ako korenie čerstvé alebo sušené. Rozlišujeme dva typy estragónu - ruský a francúzsky. Ruský je odolnejší voči počasiu, ale zároveň jeho chuť je hrubšia, pretože postráda aromatické oleje, ktoré sa nachádzajú vo francúzskej odrode.
Povzbudzuje chuť jedlu, napomáha tráveniu tým, že zabraňuje vývoju a množeniu mikróbov. Odvar z kvetov a listov podporuje činnosť obličiek. Pomáha pri liečení reuma a funguje ako antioxidant. Má vplyv na vylučovanie tráviacich štiav a znižuje krvný tlak. Estragón pôsobí mierne diureticky. V starovekom Grécku sa používal ako prírodné anestetikum na potlačenie bolesti zubov.
Estragón je základným zeleným korením vo francúzskej kuchyni (súčasť zmesi fines herbes). Častý je aj v arménskej i tureckej kuchyni. Pridáva sa predovšetkým:
- k marinovanému mäsu,
- k hydinovým pokrmom,
- do omáčok,
- na omelety a iné vaječné pokrmy,
- k hubovým pokrmom,
- do marinád,
- do francúzskych a horčičných omáčok,
- k paštétam a plnkám .
Používa sa tiež do:
- listových šalátov,
- šalátových zálievok,
- polievok,
- majonéz,
- pri nakladaní zeleniny.
Hodí sa aj do sladkých pokrmov, najmä do koláčov s jablkami. Lístky sa používajú aj na aromatizáciu vínnych alebo ovocných octov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>