Kurzy ATAC

Estragon sušený

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Estragon sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

401 kcal

Energia kJ

1678 kJ

Bielkoviny

25 g

Sacharidy

50 g

Tuky

7.5 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (25 g) Sacharidy (50 g) Tuky (7.5 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (26.1 %) Sacharidy (52.1 %) Tuky (16.8 %) Vláknina (5 %)

Estragón je označenie pre korenie z rastliny Palina kozalec. Má mierne štipľavú chuť. Pochádza zo strednej a juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa pestuje na celej severnej pologuli. Listy sa využívajú ako korenie čerstvé alebo sušené. Rozlišujeme dva typy estragónu - ruský a francúzsky. Ruský je odolnejší voči počasiu, ale zároveň jeho chuť je hrubšia, pretože postráda aromatické oleje, ktoré sa nachádzajú vo francúzskej odrode.

Estragón a zdravie

Povzbudzuje chuť jedlu, napomáha tráveniu tým, že zabraňuje vývoju a množeniu mikróbov. Odvar z kvetov a listov podporuje činnosť obličiek. Pomáha pri liečení reuma a funguje ako antioxidant. Má vplyv na vylučovanie tráviacich štiav a znižuje krvný tlak. Estragón pôsobí mierne diureticky. V starovekom Grécku sa používal ako prírodné anestetikum na potlačenie bolesti zubov.

Estragón v kuchyni

Estragón je základným zeleným korením vo francúzskej kuchyni (súčasť zmesi fines herbes). Častý je aj v arménskej i tureckej kuchyni. Pridáva sa predovšetkým:
- k
marinovanému mäsu,
- k
hydinovým pokrmom,
- do
omáčok,
- na
omelety a iné vaječné pokrmy,
- k
hubovým pokrmom,
- do
marinád,
- do
francúzskych a horčičných omáčok,
- k
paštétam a plnkám .
Používa sa tiež do:
-
listových šalátov,
-
šalátových zálievok,
-
polievok,
-
majonéz,
-
pri nakladaní zeleniny.
Hodí sa aj do
sladkých pokrmov, najmä do koláčov s jablkami. Lístky sa používajú aj na aromatizáciu vínnych alebo ovocných octov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.