Kurzy ATAC

Estragon čerstvý

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Estragon čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

131 kcal

Energia kJ

547 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

15 g

Tuky

2 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (15 g) Tuky (2 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (32 %) Sacharidy (48 %) Tuky (13.8 %) Vláknina (6.1 %)

Estragón je označenie pre korenie z rastliny Palina kozalec. Má mierne štipľavú chuť. Pochádza zo strednej a juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa pestuje na celej severnej pologuli. Listy sa využívajú ako korenie čerstvé alebo sušené. Rozlišujeme dva typy estragónu - ruský a francúzsky. Ruský je odolnejší voči počasiu, ale zároveň jeho chuť je hrubšia, pretože postráda aromatické oleje, ktoré sa nachádza vo francúzskej odrode.

Estragón a zdravie

Povzbudzuje chuť jedlu, napomáha tráveniu tým, že zabraňuje vývoju a množeniu mikróbov. Odvar z kvetov a listov podporuje činnosť obličiek.
Pomáha pri liečení reuma a funguje ako antioxidant. Má vplyv na vylučovanie tráviacich štiav a znižuje krvný tlak. Estragón pôsobí mierne diureticky. V starovekom Grécku sa používal ako prírodné anestetikum na potlačenie bolesti zubov.

Estragón v kuchyni

Estragón je základným zeleným korením vo francúzskej kuchyni (súčasť zmesi fines herbes). Častý je aj v arménskej i tureckej kuchyni. Pridáva sa predovšetkým:
- k
marinovanému mäsu,
- k
hydinovým pokrmom,
- do
omáčok,
- na
omelety a iné vaječné pokrmy,
- k
hubovým pokrmom,
- do
marinád,
- do
francúzskych a horčičných omáčok,
- k
paštétam a plnkám.
Používa sa tiež do:
-
listových šalátov,
-
šalátových zálievok,
-
polievok,
-
majonéz,
-
pri nakladaní zeleniny.
Hodí sa aj do
sladkých pokrmov, najmä do koláčov s jablkami. Lístky sa používajú aj na aromatizáciu vínnych alebo ovocných octov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.