Kurzy ATAC

Egreše zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Egreše zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

79 kcal

Energia kJ

329 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

16.4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (16.4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.2 %) Sacharidy (87.4 %) Tuky (2.3 %) Vláknina (7.1 %)

Egreše je plodom kríka srstka egreše (Ribes uva-crispa), ktorý rastie predovšetkým v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody egrešu dosahujú priemerne veľkosť okolo 2 cm.

Egreše zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surový egreš je bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zavareninách sa ale znižuje.
Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Egreše zavarené v kuchyni

Zavarený egreše sa bežne konzumuje:
- samotný,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.