Kurzy ATAC

Egreše kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Egreše kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

322 kcal

Energia kJ

1346 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1 %) Sacharidy (97.5 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.9 %)

Egreše je plodom kríka srstka egreše (Ribes uva-crispa), ktorý rastie predovšetkým v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody egrešu dosahujú priemerne veľkosť okolo 2 cm. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované egreše a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované egreše v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.