Energia kcal
322 kcal
Energia kJ
1346 kJ
Bielkoviny
0.8 g
Sacharidy
75 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.5 g
Egreše je plodom kríka srstka egreše (Ribes uva-crispa), ktorý rastie predovšetkým v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody egrešu dosahujú priemerne veľkosť okolo 2 cm. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.
Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.
Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>