Kurzy ATAC

Egreš čerstvý

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Egreš čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

49 kcal

Energia kJ

205 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

9 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (9 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.9 %) Sacharidy (77.1 %) Tuky (3.7 %) Vláknina (12.3 %)

Egreše je plodom kríka srstka egreše (Ribes uva-crispa), ktorý rastie predovšetkým v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody egrešu dosahujú priemerne veľkosť okolo 2 cm.

Egreše a zdravie

Egreše je bohatým zdrojom draslíka, má tak pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu egrešu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Egreše v kuchyni

Egreše sa bežne konzumuje surový aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Egreše je možné sušiť a lisovať do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.