Energia kcal
49 kcal
Energia kJ
205 kJ
Bielkoviny
0.8 g
Sacharidy
9 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
3 g
Egreše je plodom kríka srstka egreše (Ribes uva-crispa), ktorý rastie predovšetkým v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody egrešu dosahujú priemerne veľkosť okolo 2 cm.
Egreše je bohatým zdrojom draslíka, má tak pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu egrešu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Egreše sa bežne konzumuje surový aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Egreše je možné sušiť a lisovať do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>