Kurzy ATAC

E968 - Erytritol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E968 - Erytritol

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Ide o cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a vo vyšších koncentráciách v potravinách ako napr. sójovej omáčke, v syre, vo víne či v pive. V potravinách má funkciu zvýrazňovača arómu, zvlhčovadla, náhradného sladidla, stabilizátora, zahusťovadla, sekvestrantu. Disponuje radom pozitívnych vlastností - nízky glykemický index, nízky obsah kalórií, nízky preháňavý účinok. Má formu bielych granúl alebo prášku, ktorý je podobný bežnému cukru. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vplyv ani na hladinu inzulínu. Výrobcovia látky odporúčajú nepoužívať Erytritol ako 100% náhradu cukru, ale používať ho v kombinácii s inými sladidlami.

Použitie

Používa sa do náplní do pečiva, cukroviniek, žuvačiek, mliečnych nápojov, cukríkov, mrazených dezertov, pudingov, nízkokalorických nápojov a ďalších potravín. Má funkciu zvýrazňovača arómy, zvlhčovadla, náhradného sladidla, stabilizátora, zahusťovadla, sekvestrantu. Erytritol sa používa samostatne alebo v kombinácii s inými nízkokalorickými sladidlami.

Výroba

Vyrába sa prirodzenou fermentáciou glukózy za prítomnosti mikroorganizmov, ktoré sa nazývajú Trichosporonoides megachiliensis. Následne prebehne filtrácia, kryštalizácia a sušenie.

Nežiaduce účinky

Výrobcovia sa snažia o to, aby látka dostala štatút GRAS (generally recognized as safe), pretože nemá nežiaduce účinky. Štúdie na zvieratách nedokázali negatívne účinky. Do roku 2015 bol v EÚ povolený iba do potravín, nie do nápojov z dôvodu obavy, prevažne u detí a mladistvých, preháňavých účinkov. Dňa 12. februára 2015 vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovisko týkajúce sa bezpečnosti použitia erytritolu (E 968) ako potravinárskej prídavnej látky do nápojov. Úrad dospel k záveru, že nárazová konzumácia (jednorazové vypitie) erytritolu v nealkoholických nápojoch v maximálnej koncentrácii 1,6 % nevyvoláva obavy, pokiaľ ide o preháňavosť.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je látka povolená. Látka sa bežne používa v USA alebo v Japonsku, kde je povolená. V roku 2003 bol erytritol povolený v EÚ na použitie v potravinách. Dňa 12. februára 2015 vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovisko, že nárazová konzumácia (jednorazové vypitie) erytritolu v nealkoholických nápojoch v maximálnej koncentrácii 1,6 % nevyvoláva obavy, pokiaľ ide o preháňavosť. s účinnosťou od 2.11.2015 je povolené použiť erytritol ako látku zvýrazňujúcu chuť v ochutených nápojoch, v kategórii potravín 14.1.4 v prílohe II nariadenia (ES) č. 1333/2008 v maximálnej koncentrácii 1,6 %.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.