Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a vo vyšších koncentráciách v potravinách ako napr. sójovej omáčke, v syre, vo víne či v pive. V potravinách má funkciu zvýrazňovača arómu, zvlhčovadla, náhradného sladidla, stabilizátora, zahusťovadla, sekvestrantu. Disponuje radom pozitívnych vlastností - nízky glykemický index, nízky obsah kalórií, nízky preháňavý účinok. Má formu bielych granúl alebo prášku, ktorý je podobný bežnému cukru. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vplyv ani na hladinu inzulínu. Výrobcovia látky odporúčajú nepoužívať Erytritol ako 100% náhradu cukru, ale používať ho v kombinácii s inými sladidlami.
Používa sa do náplní do pečiva, cukroviniek, žuvačiek, mliečnych nápojov, cukríkov, mrazených dezertov, pudingov, nízkokalorických nápojov a ďalších potravín. Má funkciu zvýrazňovača arómy, zvlhčovadla, náhradného sladidla, stabilizátora, zahusťovadla, sekvestrantu. Erytritol sa používa samostatne alebo v kombinácii s inými nízkokalorickými sladidlami.
Vyrába sa prirodzenou fermentáciou glukózy za prítomnosti mikroorganizmov, ktoré sa nazývajú Trichosporonoides megachiliensis. Následne prebehne filtrácia, kryštalizácia a sušenie.
Výrobcovia sa snažia o to, aby látka dostala štatút GRAS (generally recognized as safe), pretože nemá nežiaduce účinky. Štúdie na zvieratách nedokázali negatívne účinky. Do roku 2015 bol v EÚ povolený iba do potravín, nie do nápojov z dôvodu obavy, prevažne u detí a mladistvých, preháňavých účinkov. Dňa 12. februára 2015 vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovisko týkajúce sa bezpečnosti použitia erytritolu (E 968) ako potravinárskej prídavnej látky do nápojov. Úrad dospel k záveru, že nárazová konzumácia (jednorazové vypitie) erytritolu v nealkoholických nápojoch v maximálnej koncentrácii 1,6 % nevyvoláva obavy, pokiaľ ide o preháňavosť.
V SR (celej EÚ) je látka povolená. Látka sa bežne používa v USA alebo v Japonsku, kde je povolená. V roku 2003 bol erytritol povolený v EÚ na použitie v potravinách. Dňa 12. februára 2015 vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovisko, že nárazová konzumácia (jednorazové vypitie) erytritolu v nealkoholických nápojoch v maximálnej koncentrácii 1,6 % nevyvoláva obavy, pokiaľ ide o preháňavosť. s účinnosťou od 2.11.2015 je povolené použiť erytritol ako látku zvýrazňujúcu chuť v ochutených nápojoch, v kategórii potravín 14.1.4 v prílohe II nariadenia (ES) č. 1333/2008 v maximálnej koncentrácii 1,6 %.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>