Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná sa o nízkokalorické sladidlo, ktoré sa používa aj ako zvlhčovadlo. Obsahuje cca 50% objemu kalórií oproti sacharóze, ale dosadzuje iba cca 40% jej sladkosti, jeho chuť je ale veľmi dobrá. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, teda je látka vhodná pre diabetikov. Používa sa v kombinácii s ďalšími sladidlami. Má tiež funkciu plnidla v nízkokalorických potravinách. Stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Nespôsobuje zubný kaz.
Používa sa najmä v cukrovinkách a žuvačkách, menej často v alkoholických/nealkoholických nápojoch, mäsových výrobkoch, instantných jedlách, pikantných omáčkach av ďalších potravinách. Má tiež funkciu plnidla v nízkokalorických potravinách. Ako samostatné sladidlo sa takmer nepoužíva.
Získava sa z mliečneho cukru - laktózy, na výrobu sa teda využíva mlieka.
Neškodnosť látky bola doložená niekoľkými krátkodobými aj dlhodobými štúdiami. Vo veľkých množstvách môže však látka spôsobiť nadmernú plynatosť, nadúvanie a môže mať aj preháňavý účinok.
V USA látka dostala status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považovaná za bezpečnú). V ČR (celej EÚ) sa môže laktikol používať ako stolné sladidlo a na výrobu potravín s výnimkou detskej výživy.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>