Kurzy ATAC

E966 - Laktitol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E966 - Laktitol

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná sa o nízkokalorické sladidlo, ktoré sa používa aj ako zvlhčovadlo. Obsahuje cca 50% objemu kalórií oproti sacharóze, ale dosadzuje iba cca 40% jej sladkosti, jeho chuť je ale veľmi dobrá. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, teda je látka vhodná pre diabetikov. Používa sa v kombinácii s ďalšími sladidlami. Má tiež funkciu plnidla v nízkokalorických potravinách. Stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Nespôsobuje zubný kaz.

Použitie

Používa sa najmä v cukrovinkách a žuvačkách, menej často v alkoholických/nealkoholických nápojoch, mäsových výrobkoch, instantných jedlách, pikantných omáčkach av ďalších potravinách. Má tiež funkciu plnidla v nízkokalorických potravinách. Ako samostatné sladidlo sa takmer nepoužíva.

Výroba

Získava sa z mliečneho cukru - laktózy, na výrobu sa teda využíva mlieka.

Nežiaduce účinky

Neškodnosť látky bola doložená niekoľkými krátkodobými aj dlhodobými štúdiami. Vo veľkých množstvách môže však látka spôsobiť nadmernú plynatosť, nadúvanie a môže mať aj preháňavý účinok.

Doplňujúce informácie

V USA látka dostala status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považovaná za bezpečnú). V ČR (celej EÚ) sa môže laktikol používať ako stolné sladidlo a na výrobu potravín s výnimkou detskej výživy.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.