Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčujúca látka v potravinách. Používa sa na nahradenie sacharózy. Jeho sladkosť dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje polovičnú energiu. Stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Nespôsobuje kazenie zubov. Časť cukrového alkoholu sa nevstrebáva do krvi, ale je spracovaná fermentáciou až v hrubom čreve.
Použitie látky je v žuvačkách, rôznych sladkostiach (hlavne v marcipánoch av nugáte), mrazených krémoch, býva súčasťou stolných sladidiel a pod. Používa sa tiež v kozmetických výrobkoch alebo v tabaku.
Látka sa vyrába hydrogenáciou maltózy, čo je cukor získaný zo škrobov.
Látka sa vo väčšine literatúr považuje za bezpečnú. Požívaním veľkého množstva môže dôjsť k nadmernej plynatosti, nadúvaniu alebo môže mať preháňavý efekt. Štúdie na potkanoch uvádzajú, že v nadobličkách prebehli po požívaní Maltitolu isté zmeny. S tým súvisí aj pozorovateľný nárast vzniku zhubných aj nezhubných nádorov nadobličiek a prsných žliaz u samičích jedincov. Komisia pre posudzovanie rizík JEFCA uviedla, že výskyt týchto nádorov nesúvisel s ich stravou v priebehu štúdie, do budúcnosti odporúča diskusiu a vykonanie ďalších štúdií.
V SR (celej EÚ) je používanie maltitolu v nevyhnutnom množstve v potravinách povolené. V USA je už látka povolená a zaradená na zoznam látok GRAS (všeobecne uznávané ako bezpečné).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>