Kurzy ATAC

E965 - Maltitol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E965 - Maltitol

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčujúca látka v potravinách. Používa sa na nahradenie sacharózy. Jeho sladkosť dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje polovičnú energiu. Stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Nespôsobuje kazenie zubov. Časť cukrového alkoholu sa nevstrebáva do krvi, ale je spracovaná fermentáciou až v hrubom čreve.

Použitie

Použitie látky je v žuvačkách, rôznych sladkostiach (hlavne v marcipánoch av nugáte), mrazených krémoch, býva súčasťou stolných sladidiel a pod. Používa sa tiež v kozmetických výrobkoch alebo v tabaku.

Výroba

Látka sa vyrába hydrogenáciou maltózy, čo je cukor získaný zo škrobov.

Nežiaduce účinky

Látka sa vo väčšine literatúr považuje za bezpečnú. Požívaním veľkého množstva môže dôjsť k nadmernej plynatosti, nadúvaniu alebo môže mať preháňavý efekt. Štúdie na potkanoch uvádzajú, že v nadobličkách prebehli po požívaní Maltitolu isté zmeny. S tým súvisí aj pozorovateľný nárast vzniku zhubných aj nezhubných nádorov nadobličiek a prsných žliaz u samičích jedincov. Komisia pre posudzovanie rizík JEFCA uviedla, že výskyt týchto nádorov nesúvisel s ich stravou v priebehu štúdie, do budúcnosti odporúča diskusiu a vykonanie ďalších štúdií.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je používanie maltitolu v nevyhnutnom množstve v potravinách povolené. V USA je už látka povolená a zaradená na zoznam látok GRAS (všeobecne uznávané ako bezpečné).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.